Gasztroforradalom 2016: együnk halat az egészségünkért! (2016.01.01)

Bár elmúlt a karácsony, ne tegyük el a halas szakácskönyvünket! A minőségi borok és a street food újrafelfedezése után a halételek megújítása lehet a következő divathullám a magyarországi gasztronómiában – vélik a Kapj rá! kampány szakértői.

A magyar lakosság tagjai közül sajnos sokan küzdenek súlyproblémákkal. A felnőtt nők 62%-a, a felnőtt férfiak 67%-a – összesen 5 millióan – elhízottak vagy túlsúlyosak – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet 2014-ben végzett Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálatából. Nem sokkal jobb a helyzet a gyermekeknél sem a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint. A 10 éves lányok 30,6%-a, a 12 éves fiúk 26,8%-a kövér.

Ez pedig nemcsak esztétikai probléma, hanem összefügg azzal is, hogy Magyarországon kiugróan magas a szív- és érrendszeri problémák miatt bekövetkező halálesetek száma. Varga Anita, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikus szakértője szerint, ha nőne a halfogyasztás, kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés lenne hazánkban. A ritmus.hu-n olvasható cikkből megtudhatja azt is, hogy mit tudnak a halak, amelyet más húsok nem. Kattintson ide a teljes cikkért! Az oldalon könnyen elkészíthető halas recepteket is talál.

<< VISSZA